in

Над 100 делфина се свариха в Амазонка

Кадър: Youtube/Animalogic

Над сто делфина загинаха във водите на бразилската река Амазонка. Температурата на водата надхвърли 39 градуса по Целзий (102 градуса по Фаренхайт). Делфините са открити мъртви в езерото Тефе през последните седем дни. За това информира институтът Мамирауа

Толкова голям брой смъртни случаи е необичаен, а според института рекордно високите температури на езерото и историческата суша в Амазонка може да са причината.

Новината вероятно ще засили опасенията на учените по климата относно ефектите, които човешката дейност и екстремните засушавания оказват върху региона.

„Все още е рано да се определи причината за това екстремно събитие, но според нашите експерти то със сигурност е свързано с периода на засушаване и високите температури в езерото Тефе, в които някои точки надвишават 39 градуса по Целзий (102 градуса по Фаренхайт)“, съобщи институтът, цитиран от Си Ен Ен.

Река Амазонка, най-големият воден път в света, в момента е в сух сезон и няколко екземпляра от речната фауна също страдат от рекордно високи температури.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/