in

Извънредна новина за Истанбулската конвенция в България

Снимка: Google Street View

Преподавател по Европейско право обясни, че Истанбулската конвенция ще действа в страната ни, независимо от това, че не е ратифицирана от България

„България е подписала, но не е ратифицирала Истанбулската конвенция, която е акт на Съвета на Европа“, обясни доц. Иван Стойнев, преподавател по Европейско право в СУ „Климент Охридски” в ефира на Nova News, като подчерта, че въпреки това тя ще действа.

Тя ще действа по институционалните въпроси, наказателно-правното сътрудничество – България да може да издава европейска заповед за насилие над жени, въпросът за забрана за връщане на лица, които са обект на домашно насилие към държави извън ЕС. Това са областите, в които Истанбулската конвенция става действащо право на територията на България.

„Конвенцията няма връзка с признаване на каквито и да е екстравагантни тези. Тя се отнася само за отношенията между мъже и жени в личните им взаимоотношения”, каза доц. Стойнев.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/