in

Доц. Кунчев предупреди за постковидния синдром: Косопад, мозъчна мъгла, очни отклонения и какво ли още не

Кадър: Vbox7/Здравей България

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев говори по темата за новите варианти на Омикрон и как се проявяват те. Той даде някои разяснения и относно постковидния синдром, който се оказва, че може да порази всеки орган

Новият Омикрон често не поразява обонянието, а се характеризира със силно главоболие, кашлица, температура и отпадналост.

Това заяви в Сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По негови думи сегашните вариации на COVID-19 са неприятни и бързо се разпространяват, но все пак не водят до тотален натиск върху здравната система.

По негови думи много зависи от нивото на имунитета и състоянието на организма как ще реагира на COVID-19 в момента, но не бива да се подценяват рисковете.

„Няма го този характерен признак при класическите варианти на загуба на обоняние, почти липсва, за сметка на това – главоболие, много силна отпадналост, температура, макар и не винаги във високи стойности и много неприятна кашлица, която в началото започва като дразнене в гърлото, след това става много изявена, в отделни моменти човек почти не може да си вземе въздух“, обясни Кунчев.

„Мислех, че съм наясно с всички възможни прояви, които дава така наречения постковиден синдром, но се оказа, че не е така. Той се оказа изключително многолик и на практика може да засегне всеки орган“, обясни експертът.

„Имаше обсъждания наскоро за това да се направи постковидна пътека, но е много трудно, защото, едва ли не, трябва цялата патология да вкараш в нея. Като се започне от усложняване на някое основно заболяване, да кажем бъбречно или белодробно, или сърдечно, мине се през какво ли не, кожни прояви, косопад, мозъчна мъгла, очни отклонения. Няма орган, който да не може да бъде засегнат. Така, че и борбата с постковидния синдром ще е много трудна, но се работи в тази насока“, допълни той.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/