in

Тези плодове заместват шоколада

Снимка: Pixabay

Диетолог твърди, че консумацията на някои плодове води до преборване на стреса и умората и са идеалния заместител на шоколада, който е известен с тази си способност. Това е мнението на руския експерт д-р Юлия Леметина

Тъй като шоколадът не е най-добрия избор за ежедневна консумация, руският диетолог препоръчва да наблегнем на определени плодове, вместо това.

Като алтернатива лекарят предложи три вида плодове, които ще доставят на тялото повече енергия. Съдържат и полезни витамини, минерали и най-вече естествена фруктоза. Списъкът включва райска ябълка, банан и манго, съобщава сайтът Актуално.

Райска ябълка

Този плод съдържа много витамини А, В и С – полезни за очите и нервите и дори за имунната система. Но най-важното са минерали като калий и фосфор в състава на плода. Райските ябълки имат минус – съдържат около 16 процента захар, заради което някои диетолози ги наричат калорична бомба.

Банан

Бананът е друг енергиен стимулант. В него се съдържат почти 100 калории. Той се състои основно от вода и въглехидрати. Но, за разлика от шоколада, този плод не съдържа мазнини. Благодарение на нишестето има изключително засищащ ефект и намалява апетита за храна.

Манго

Този вкусен плод се отличава с ниско съдържание на калории, с високо съдържание на витамини. Ако се притеснявате от излишните калории, д-р Леметина съветва да преминете към манго – съдържа само 60 калории, 80 процента вода, но за сметка на това е невероятно засищащо. Лекарят отбелязва още едно предимство на екзотичния плод: той съдържа повече от десет различни витамини и голям брой минерали. Първо, това е група от витамини B (B1, B2, B5, B6, B9), витамини A, C и D. Второ, мангото съдържа различни минерали – цинк, манган, желязо и фосфор. Този състав на плода повишава неговите защитни и укрепващи свойства. Мангото е отличен антиоксидант. Може да облекчи болката, да понижи температурата и да предотврати злокачествени тумори, особено в тазовите органи. Ето защо е полезно за мъжете и жените да консумират манго при заболявания, свързани с репродуктивната и пикочно-половата система. Мангото е полезно при продължителна депресия: плодът облекчава стреса и подобрявва настроението.

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията със специалист и балансираното хранене!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/