in

Северното Черноморие ври от лефер

Кадър: YouTube / Todor Bagrev

Според рибарите обаче нашествието на лефера, ще попречи на улова на паламуд. Като върховен хищник в нашите води леферът гони всички останали видове риби навътре в морето. Появата му по това време на годината е необичайна, тъй като водата още е топла. Характерно за една от най-вкусните и хищни риби по нашето Черноморие е да се появява, когато морето изстине. Запознатите смятат, че рибата бързо се е адаптирала към метеорологичните условия и по-топлото време.

Морето по Северното Черноморие ври от лефер. Това явление се наблюдава през последните десет дни, но докато част от рибарите се радват, други са недоволни, защото дойде ли леферът, всички други риби бягат навътре от върховния хищник.

Според хората, изкарващи прехраната си от морето, няма да дойдат и пасажите с паламуд. Те са забелязали, че на север вкусната едра риба приижда през няколко години. Богат улов е имало през есента на 2007, 2012, 2016 г. и миналата година. Затова рибарите смятат, че тази година паламуд няма да има.

“Годината няма да е паламудена. Друга есен по това време – октомври, ври и кипи от риба. Сега – нищо. Няма паламуд, няма чернокоп. Само малко барбун и сафрид”, потвърди и опитният риболовец капитан Красимир Вангелов пред “Труд news” за ситуацията в южните ни води.

Колегите му на север казват, че нашествието на лефер е странно, тъй като водата още е твърде топла – 21-22 градуса, а той се появява, когато тя захладнее до 17 градуса.

Според рибатите, очевидно леферът бързо се адаптира към климатичните промени. Те го сравняват с пираня – яде всичко, което мърда – сафрид, илария, цаца, кая.

Характерно за него е, че убива наред, дори и когато не може да погълне повече. Изяжда само 10% от плячката си. Същото поведение има и малкото на лефера – чернокопът.

Рибарите го чакат в наши води след 20 октомври, защото малките следват родителите си от Азовско море, където тече размножителния им период. Малките следват възрастните, като по този начин се ползват от тяхната защита.

За чернокоп се смята всяка риба с тегло до 300 грама. Надхвърли ли това тегло екземплярът се смята за лефер и цената му скача многократно. Въпреки многото лефер в морето на борсата във Варна той безапелационно е най-скъпата риба. Продава се за 35-40 лв. килото и дори е с 5 лв. по-скъп от калкана.

“Скъп е, защото е много вкусен и доста трудно се хваща. Умен е – ако съзре нещо необичайно, бяга, освен това често къса влакната и отплува с примамката”, казват опитни рибари.

Според търговците за последните 2 седмици леферът все пак е поевтинял с 5 лв.

Заради нашествието на хищната риба сафрид по крайбрежието на север почти няма. Преди дни се появил пасаж под нос Калиакра, но край Варна хващат само дребен – граца. Той се продава за 6 лв. на борсата, а едрият, който могат да ловят само риболовните кораби, е по 10 лв.

По северното Черноморие се среща и акула. Щандовете на рибното тържище са пълни с прясно филе по 18 лв./кг.

Продава се и пресен ватос, наричан още морска лисица или калкан за бедни, защото има сходен вид и вкус, но струва едва 10 лв./кг.

Кая на сергиите почти липсва. В момента и тя се крие от лефера в крайбрежни камъни. Ако все пак се появи малък улов, може да се купи по 8 лв. килото.

Най-евтината риба на борсата си остава наловената с кораби цаца – 5 лв./кг. С 10 лв. по-скъпо се търгува зарганата. Той обаче се лови на въдица край буните и всички скалисти места по крайбрежието. Този вид риба също е хитра и не се хваща лесно. Зарганата обаче е много вкусна и полезна, изключително богата на фосфор. Препоръчва се пържена.

Едрите екземпляри стават и за бирено мезе, ако се обработят с морска сол, оцет, черен пипер, дафинов лист и се оставят за денонощие да съхнат на защитен от гларусите балкон.

На рибната борса “Краснодар” в Бургас пък сафридът върви между 5 и 8 лева килограма. Вече е едър, “приличен”, както го наричат рибарите. На сергиите има и пресен барбун по 6 лева килограма. Някои рибни търговци все пак са извадили паламуд от фризерите и той се продава по 10 лева килограма. 20 лева килото върви леферът, цацата е по 4 лева.

Търговците разказват, че туристи напразно ходят да чакат лодките по пристанищата на юг от Бургас.

Дали уловът ще бъде богат тази година, предстои да видим, но лефер има.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/