in

Черна прогноза за войната в Израел: Кючуков обяви какво предстои (ВИДЕО)

Кадър: Youtube/Guardian News

Припомняме, че вчера Израел официално обяви, че се намира в състояние на война. Новината дойде, след като рано в събота палестинската ислямистка организация Хамас нападна Израел. Директорът на Института за икономика и международни отношения и бивш зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков е на мнение, че ще има ескалация на войната в Израел в краткосрочен план. Той казва, че тази война е различна от досегашните в региона, тъй като се отличава с високи технологии. Именно затова щяла да бъде по-ожесточена от досегашните и с много повече жертви

„Второ – много тежка израелска ответна реакция, която вече е в ход. Трето – огромна въпросителна относно възможността за продължаване на преговорите между Израел и Саудитска Арабия за възстановяване на дипломатическите отношения“, заяви той пред БНР.

По думите му тази война има своята дълга история. Според дипломата тук изникват два въпроса – защо сега и защо тази война е по-различна от предишните.

В предаването „Преди всички“ Кючуков подчерта, че тази война е много по-високотехнологична. Това я прави и по-жестока от досегашните, с много повече жертви от цивилното население, отбеляза той и добави мнението си: „Ако по нещо подходът на двете страни е еднакъв, то е в пренебрежението към цивилните жертви“.

Той обърна внимание и на геополитическия контекст, който е усложнен и като ниво на конфронтация, и като количество регионални и глобални фактори, ангажирани с процесите в Близкия изток.

На въпросът „Защо сега“, Кючуков отговори: „Той е свързан с борбата между САЩ и Китай за глобално лидерство, конкретно в дадения случай за влияние в Близкия изток с цялото негово стратегическо значение като източник на енергоресурси и логистични маршрути“.

„Докато палестинското ръководство от Западния бряг се опитва да намери място за защита на палестинската кауза в рамките на преговорите САЩ – Израел – Саудитска Арабия, то „Хамас“ очевидно реши просто да торпилира тези процеси и атаката, според много от наблюдателите, е свързана именно с торпилирането на това затопляне на отношенията между Саудитска Арабия и Израел, което би могло да доведе до намаляване на подкрепата на Саудитска Арабия спрямо палестинската кауза и да остави на заден план признаването на палестинската държава“, коментира още бившият заместник външен министър.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/