in

Лекар от Варна обясни как да различим грипа от COVID

Снимка: Pixabay

Все повече стават случаите на пациенти със симптоми на настинка, грип и COVID. Как обаче можем да различим тези различни състояния?

Общопрактикуващият лекар в ДКЦ-1 „Света Клементина“ във Варна, д-р Христина Димитрова, съветва всички пациенти с грипоподобни симптоми да си направят тест, за да се установи от какво са болни – от грип или от COVID.

Тя заяви пред Радио Варна, че в момента щамът на COVID, който настъпва у нас е вариант на Омикрон и в повечето случаи протича леко. Освен това варненският лекар посочи някои разлики в протичането на грип и COVID.

По думите на д-р Димитрова при грипа има внезапно остро начало и пациентите знаят и помнят точния ден и час, в който са се почувствали толкова зле. Според нея при грип обикновено температурата внезапно става много висока, над 38 градуса, очите и лицето изглеждат червени, нерядко има треска, изключително изразена мускулна слабост, болки в очите и главоболие.

От друга страна, според лекаря, при COVID началото рядко е с толкова висока температура. Там всичко започва с отпадналност и слабост на мускулите на фона на температура от 37, 3 – 37, 6 градуса. Болните се чувстват изключително отмалели, в повечето случаи има бистра хрема, която буквално самоволно изтича през носа, има дразнене и сухота в гърлото и режещ глас.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/