in

Уникална рецепта за мекици на фурна

Кадър: Youtube/Вкусно у Вали - готвим с акцент / Vkusno u Vali

Мекиците са една от любимите закуски на българина. Едва ли има някой, който да не си пада по тези пухкави тестени изкушения. Все пак някои хора, които се водят от по-здравословен начин на живот, са принудени да се ограничават от тях. Ето защо сега ще ви представим една рецепта за не пържени, а печени мекици. По този начин ще приготвите вашата любима закуска без да използвате олио за пържене. Единствената особеност е, че са ви необходими формички за мъфини

Необходими продукти:

  • яйца – 4
  • брашно – 225 гр
  • прясно мляко – 300 мл
  • сол – 1 ч. л.
  • масло (или олио)

Начин на приготвяне:

Първото, което трябва да направите е да приготвите сместа. Разбийте яйцата и добавете солта. След това и прясното мляко, като разбъркате добре всичко. После добавете брашното постепенно, докато продължавате да разбивате сместа. Трябва да се получи гладка смес без бучки, подобна на тази за палачинки.

Следващата стъпка е да намажете много добре формите за мъфини с половин чаена лъжичка масло или малко олио. После поставете формите във фурната и загрейте до 250 градуса за около 2-10 мин. Важно е формите да се загреят добре, преди да изсипете тестото в тях.

След като формичките се нагреят, напълнете ги със сместа, но само на около 2/3 от обема им. Причината е, че по време на печенето, мекиците ще се издуят.

Върнете формите в загрята фурна и печете на 220 градуса за около 15-20 минути.

Много е важна подробността, че фурната не бива да се отваря по време на печенето! При необходимост продължете да ги печете още 3-5 мин, пишат от зажената.бг.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/