in

Петковден е. Един от най-важните дни в годината. Честит празник

Кадър: Youtube/Kalin Kirilov

14 октомври е. Днес православната християнска църква почита преподобна Параскева или Петка Българска. Този ден обаче е наричан още Зимен Петковден и в българските вярвания бележи прехода към зимата. На днешния ден празнуват много имена, сред които Петя, Петко, Петка, Петра, Петрана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева и други

Денят се смята за повратен и в този смисъл на Петковден в някои краища се спазва обичая „полезване”. Според него, какъвто човек ти стъпи първи в къщата, определя късмета и здравето през цялата година.

Традициите и честванията на българите на този ден имат предхристиянски белези на арграрните култове. Техните корени са от епохата, когато земеделието дало нов поглед за живота на човека, а основно място заемало плодородието на земята, олицетворено от жена, даряваща живот.

Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството. От Петковден започват сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/