in

Диан Драганов с амбициозна програма за подобряване на трафика във Варна

Диан Драганов е експерт по пътна безопасност с повече от 20 години стаж, председател на Съюза на българските автомобилисти – Варна и член на управителния му съвет. Той е на 49 години, семеен с 2 деца. По образование е юрист.

Диан Драганов е водач на листата с общински съветници за Варна на „Български Възход“ и областен координатор на партията.

Като специалист по пътна безопасност с дългогодишен опит в областта, той смята, че е крайно наложително изграждането на Център за градска мобилност във Варна, който да контролира, да осигурява сигурност и организация на обществения транспорт, както и да улеснява целия трафик в града.

„Центърът ще предоставя информация за условията на пътуването – какви са правата и задълженията на всички участници в градския трафик, както и ще информира своевременно и ефективно в случаи на извънредни ситуации като: ремонт по маршрута, пътен инцидент, аварирали превозни средства и др.“ – споделя своите виждания за развитието на транспорта водачът на листата с общински съветници за Варна на „Български Възход“ Диан Драганов.

„Предвидили сме различни начини за разпространяване на информация относно градския трафик. Един от най-ефективните би бил създаването на интерактивна карта, която да дава информация за моментното състояние на пътната обстановката във Варна. Това би осигурило спокойствие, както и доза безопасност в нашето предвижване из града.“ – смята Диан Драганов.

„Интерактивната карта ще представлява навигационна карта на Варна с включени червените точки в реално време – ще показва местата с ПТП, ремонтните дейности, задръстванията, неработещите светофари и всякаква информация за пътуващите с цел тяхното по-лесно и сигурно предвижване. Тя може да се надгражда с различни функционалности, като бърза връзка със спешния телефон 112, с Общината, с КАТ и др. Може да се включи дори поръчката на такси.“ –  обяснява в детайли идеите за облекчаване на трафика, залегнали в програмата на „Български Възход“, водачът на листата с общински съветници за Варна Диан Драганов.

Според него, промени в маршрутната мрежа на обществения транспорт чрез добавяне на нови линии, електронни табла на спирките с информация за всички транспортни оператори, както на български, така и на английски език в помощ на гражданите и туристите, са само част от нещата, за които би работил като общински съветник и които местната власт трябва да осигури на варненци и гостите на града.

Той предлага създаването на виртуално деловодство към центъра за градска мобилност, в което по електронен път всеки да има възможност да подава жалби или сигнали, свързани с пътната обстановка и транспорта във Варна.

Служителите на центъра да могат да осъществяват контрол за спазването на правилата в организацията на трафика както на обществения, така и на частния транспорт. Транспортните оператори да могат, чрез монтирани видеокамери да заснемат участниците в движението, за да гарантират тяхната сигурност, както и с цел превенция на нарушенията, да подават своевременна информация към Общинска полиция за намаляване на пътния травматизъм. Това са само част от предложенията на Диан Драганов за подобряване на придвижването във Варна.

„Смятам, че изграждането на център за градска мобилност във Варна е една нужна и в същото време бързо приложима мярка, с която градът ни трябва да се сдобие. Чрез него ще могат да се решат и други наболели проблеми, като тези на таксиметровия бранш в морската столица.“ – убеден е Диан Драганов.

„А те никак не са малко“ – добавя той – „Като се почне от липсата на достатъчно местостоянки и се стигне до размера на патентния данък.“

Какви са решенията, които предлага водачът на листата с общински съветници за Варна на „Български Възход“ Диан Драганов:

създаване на нови таксиметрови стоянки;

частична отмяна на забраната за спиране на таксита на автобусните спирки, т.е. в часовете от 00:00 до 05:00 ч. сутринта, когато в град Варна няма градски транспорт да се разреши на таксиметровите автомобили да спират на спирките и да ги използват като местостоянки;

определяне на максимален брой таксиметрови автомобили, лицензирани да оперират на територията на града. Разпределянето между различните частни превозвачи може да става на квотен принцип. Така ще се ограничи нелоялната конкуренция и ще се подобри качеството на предоставяните услуги;

определяне на минимална и максимална тарифа за км пробег, която да се актуализира регулярно – това ще създаде от една страна сигурност за таксиметровия бранш, а от  друга – информираност за клиентите;

намаляване на патентния данък за таксиметровите шофьори във Варна, тъй като в момента той е близък по размер до този в столицата;

създаване на работни групи по конкретни проблеми, с участието на представители на бранша;

стимулиране използването на електрически автомобили за таксиметров превоз – изграждане на зарядни станции на местостоянките, освобождаване от патентен данък за срок от 3 години или безплатно зареждане на станциите за определен период от време.

„Ние вярваме, че таксиметровият бранш може да върви ръка за ръка с обществения транспорт, а дори и да го допълва в моментите на нужда. Вярваме, че решенията и проектите на общината трябва да бъдат съобразени с нуждите на всички варненци, защото само заедно можем да превърнем Варна в един по-сигурен град с транспорт на европейско ниво!“ – убеден е Диан Драганов.

Можете да го подкрепите с номер 20 в интегралната бюлетина и с преференция 101!

Източник: Пресцентър на „Български Възход“ –  Варна

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/