in

Може ли Варна сама да взема решения за бъдещето си? (ВИДЕО)

Инфраструктура, ремонтни дейности, инвестиции – има ли решение на проблемите?

След бурните реакции и обществения интерес около темите, засегнати от коалиция “Алтернативата на гражданите”, поканихме г-н Георги Кулински, кандидат-общински съветник, да коментираме някои от най-належащите проблеми на гр. Варна, както и решенията, които те предлагат.

На въпроса дали има бъдеще сложен проект като тунел в гр. Варна, свързващ кв. „Аспарухово“ с централната част на града, г-н Кулински е доста оптимистично и положително настроен. Споменава и обща идея за обединяване на проектите за всеизвестната “тръба” с тази на тунел, като според него трябва да се работи усилено в тази насока. По думите на Кулински предимствата пред такъв проект са ясни. Естествено, за да започне такъв проект, трябва да се проведе сериозно проучване, изменение в ОУП, да се намери финансиране. Кулински намекна и за частно съфинансиране, което е масова практика и в европейските страни.

Друго важно нещо, което споменава е състоянието на Аспарухов мост. Според него той трябва да се ремонтира приоритетно!

Друга важна тема, която засегнахме в интервюто, бе за създаване на по-благоприятен климат за инвеститори. Кулински засяга три конкретни сектора, по които според него трябва да се работи доста – инфраструктура, администрация, образование.

По темата инфраструктура, Георги Кулински казва, че тя в момента не отговаря на нуждите на града и бързото нарастване на новите жители, идващи от вътрешността на България, а за да сме по-привлекателни, трябва да имаме добра инфраструктура, отговаряща както на капацитета на жителите, така и на нуждите за бърз и лесен стоков поток. Решението е експертно преразглеждане на ОУП и обществено съгласуване на проблемите. Като пример дава проблема с изграждането на подземна инфраструктура и че се строи преди да има изградена такава, а цената за изграждането я плаща обикновеният гражданин или инвеститор – автоматично превръщайки община Варна в непривлекателна дестинация.

Георги Кулински, кандидат-общински съветник от коалиция „Алтернативата на гражданите“

На въпроса по темата за презастрояването, г-н Кулински казва, че общината не си е свършила работата във всяка една насока – позволяват се проекти без налична инфраструктура, неактуален ОУП спрямо динамично променящата се среда, лични интереси. Решението, разбира се, е експертно преразглеждане на ОУП и строг контрол, смята той.

Според него Варна може да взема важните решения на местно ниво и “Алтернативата на гражданите” са единствената независима от София коалиция, която да мисли в интерес на гражданите на Варна.

Изгледайте цялото видео и споделете Вашето мнение в коментарите под видеото в Youtube или Facebook.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/