in

Пенко Стоянов от „Алтернативата на гражданите“: Никой не е общински съветник на партията си, а на всички граждани на Варна (ВИДЕО)

Днес гост в студиото на медия „Нова Варна“ в предаването по „Пладне“ е кандидатът за общински съветник от „Алтернативата на гражданите“ Пенко Стоянов. Той е на 64 години, женен, има две дъщери и две внучки. Роден е в София, но е учил и отраснал във Варна. Завършил е Втора математическа гимназия, а след това – ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“. В периода 1982 г. – 1992 г. е бил офицер във Военноморската база „Варна“, служил е на стражевите кораби. През тези години той успява да завърши и Военноморската академия в Санкт Петербург.

След като приключва кариерата си в армията, Пенко Стоянов започва частен бизнес в областта на строителството. Става управител на строителната фирма „Нектон“. През 2004 г. основава друга фирма, която е специализирана в областта на пречистване на отпадъчните води. През 2013 г. той прави и следдипломна квалификация „Икономика и мениджмънт на ВиК-сектора“. В момента продължава да се занимава основно със строителство в областта на инфраструктурата, хидро-техническото и жилищното строителство.

Мотивите му да се впусне в политиката и да стане част от листата на коалиция „Алтернативата на гражданите“ са продиктувани от това, че неговият живот от юношеска възраст е свързан с Варна, тук е създал семейството си и са родени неговите дъщери. Надява се и неговите внучки също да продължат да живеят във Варна. Затова се чувства лично отговорен към всичко, което се случва в морската столица. По негови думи винаги е имал активна гражданска позиция и не е странял от проблемите на града.

На въпроса, защо точно сега се е решил да се впусне в политиката, той отговаря, че именно сега е дошла точката на пречупване на неговото търпение, тъй като проблемите, които среща в своето ежедневие и работа са се оказали не строго индивидуални, а отнасящи се до целия град. „Варна забави своето развитие, грубо изостава в конкуренция с други областни градове.“ – категоричен е Пенко Стоянов.

На варненците, които са скептични, че бизнесът трябва да участва в управлението на Общината, той може да каже, че „работата на високоспециализираните кадри е там, където те се чувстват най-полезни и приносът им в за обществото е най-голям. Но политиката трябва е място за изява на хора, които имат някаква кауза и са готови да я защитават с името си. Много ясно трябва да се осъзнава от всички участници в политическия живот, че заявявайки своите позиции, ако те в последствие се отметнат от тях, ще загубят не само собствения си престиж, но и мястото си в бизнеса и обществения живот.“ – заявява Пенко Стоянов, кандидат за общински съветник на коалиция „Алтернативата на гражданите“ .

Според него политиката е волево управление на икономиката. Затова и факторите, които изграждат гръбнака на икономиката, като хората, пряко ангажирани в бизнеса, няма как да останат безучастни към това, което се случва във Варна. „Виждаме, че икономиката в нашия град запада. Може да имаме в абсолютни показатели ръст, но в сравнение с конкурентните ни градове в България, да не говорим в чужбина, да не говорим за Румъния и Турция, ние сме в незавидно положение.“ – смята той.

Това е и основната причина за желанието на Пенко Стоянов и на цялата листа на коалиция „Алтернативата на гражданите“ да се намесят в политическия живот на Варна. Те желаят да бъдат коректив на досегашната общинска управа. „Ние вече сме убедени, че нямаме никакво време да чакаме професионалните политици сами да променят лошия модел на управление, който имаме в момента.“ – заявява той.

„Никой не е кмет на партията си, а на всички граждани на Варна“. – категоричен е Пенко Стоянов. Според него, същото се отнася и до работата на Общинския съвет. „Ние, като общински съвет, трябва да удовлетворяваме исканията за по-добър живот на всички прослойки от населението, на всички сектори.“

Личните приоритети в работата на Пенко Стоянов, ако бъде избран за общински съветник във Варна, ще бъдат там, където е и неговата професионална компетентност: в областта на градоустройството, обществения ред и контрол, инфраструктурата  и екологията. Това са и фундаментите, върху които се гради икономиката на Община Варна, счита кандидатът за общински съветник от коалиция „Алтернативата на гражданите“.

„Без добри икономически показатели, няма как ние да реализираме каквато и да е било социална политика, съответстваща на желанията на варненци.“ – категоричен е Пенко Стоянов.

Според него, да харчиш собствените си пари е личен избор, но когато работиш с парите на всички, тогава много добре от страни се вижда, що за човек си, какъв е твоят морал и възпитание.

Целият разговор с кандидата за общински съветник на коалиция „Алтернативата на гражданите“ Пенко Стоянов, може да видите във видеото тук:

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/