in

Има ли повод за „драма“ около новия подвариант на „Омикрон“?

Кадър: vBox7

Вирусологът проф. Радостина Александрова излезе с коментар, във връзка с новия подвариант на „Омикрон“ – „Пирола“, тъй като стана ясно че такъв случай е засечен и у нас. Проф. Александрова коментира и т. нар. „Дълъг Ковид“

Няма как да познаем подварианта на COVID-19 „Пирола“, но няма повод за „драма“. Той се появи в средата на месец август. Няма нещо различно в клиниката, тя е типична за „Омикрон“, заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в ефира на Nova News.

При COVID-19, както и при другите вируси, има по-уязвими групи хора, напомни тя. Александрова допълни, че трябва да свикнем с това, че вируса ще е с нас, а какъв ще бъде сезонния му профил на разпространение още не е известно.

Това, което вълнува учените сега е „дългият Ковид“, поясни тя. Доста проучвания сочат, че ваксината срещу COVID-19 дава в някаква степен защита от появата на „дълъг Ковид“, а има учени, според които ваксината ще помогне и при вече развил се „дълъг Ковид“, допълни Александрова. Тя напомни, че ваксините намаляват риска от тежко боледуване и от смърт. Експертът коментира и страничните ефекти, по нейни думи РНК ваксините са показали висок профил на безопасност, а появилите се реакции могат да бъдат веднага овладени от специалисти.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/