in

Коя е варненската учителка, получила една от десетте престижни награди „Константин Величков“?

Колаж: Редакция "Нова Варна"

Десет български учители бяха отличени за своята работа и принос към образованието в Деня на народните будители, когато се връчват наградите „Константин Величков“ на Министерството на образованието и науката. 

В категория „Работа с ученици с изявени дарби“ награда получиха Мариана Анастасова от Бургас и Ева Божурова от Варна. Ева Божурова е старши учител по природо-математически учебни предмети в ЦПЛР – НАОП „Николай Коперник“ във Варна. През годините тя всеотдайно е подготвила стотици ученици от цялата страна за участие в националната и международната олимпиади по астрономия и астрофизика, в национални и международни конкурси, конференции и състезания. Г-жа Божурова е един от лекторите на школите за подготовка на националните ни отбори за Международната олимпиада по астрономия и ръководител на Националния отбор по астрономия.

Освен грамоти учителите получиха и по 1 000 лева парична награда.

С песни и танци учениците от 140 СУ в София поздравиха отличените и екипа на МОН за празника.

Специален поздрав към наградените и всички в образователната система отправи председателят на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева. Тя посочи, че днешните учители оставят своята диря в развитието на съвременното българско образование. „От тази година започваме новата трансформация в образователната система – това са дигитализацията и изкуственият интелект. Правим това за нашите деца и ученици, защото те ще живеят в този свят, те ще боравят и ще сблъскват с истината и лъжата която им се поднася от много информационни канали“, каза тя.

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).