in

Страшна буря удря Франция и Англия: 1 млн. души останаха без ток, а поривите на вятъра са чудовищни (ВИДЕО)

Кадър: Vbox7/Новините на NOVA

Мощната буря „Сиаран“ нанесе страшни щети във Франция, Нормандските острови и Южна Англия. Съобщава се, че поривите на вятъра достигат над 200 км/ч. Има много материални щети. Един човек във Франция е загинал, затиснат от клон на дърво

Бурята „Сиаран“ донесе ураганни ветрове във Франция, Нормандските острови и Южна Англия, оставяйки повече от един милион души без достъп до електричество и принуждавайки стотици училища да бъдат затворени, съобщава Си Ен Ен.

Към момента има информация за поне един загинал човек във Франция, докато 1,2 милиона души в страната останаха без ток, след като ветрове със скорост над 120 километра в час и пориви от над 200 км/ч удариха департамент Финистер на северозапад, според метеорологичната агенция на страната Meteo-France. Скоростта на вятъра счупи няколко местни рекорда.

„Много силните ветрове и пориви, които следваха един след друг през цялата нощ, причиниха много дървета, клони и електрически и телефонни линии по цялата пътна мрежа да паднат на земята“, се казва в изявление на правителството на Финистер.

Около 780 000 от домакинствата без ток са в северозападния регион Бретан, се казва в изявление на френския енергиен доставчик Enedis. Причина за това е падането на множество дървета и електрически стълбове. Enedis мобилизира около 3000 работници и 30 хеликоптера, за да възстанови захранването на засегнатите райони.

Загиналият е бил ударен от падащ клон по време на шофиране, според френския министър на транспорта Клеман Бон в интервю за френската телевизия Franceinfo.

Бурята удари също и Британските и Нормандските острови, където има издадени предупреждения (червен код). На остров Джърси всички училища и летището бяха затворени, според уебсайта на правителството. В югозападния окръг Корнуол 8500 души са били без ток, съобщи местният съвет на X (бивш Twitter), дървета блокират десетки пътища и повече от 100 училища са затворени. Кадри, заснети от местни медии показват вълни, които се разбиват и пробиват морски стени в югозападния английски окръг Корнуол.

Метеорологичната служба на Обединеното кралство предупреди, че комбинацията от силни ветрове и дъжд представлява „опасност за живота“ от летящи отломки. Големите вълни могат да повредят крайбрежните пътища и имоти.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/