in

Синоптик предупреждава: Задават се големи дъждове, има опасност от наводнения (ВИДЕО)

Кадър: Vbox7/Здравей България

Синоптикът Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) даде прогноза за значителни количества валежи, които предстои да се излеят в събота.

Синоптикът от НИМХ обяви, че  по-голямата част от страната се очаква да се извалят 30-40 л/кв.м. На други места обаче, като Западна България и Рило-Родопската област, е възможно да има количества от порядъка над 50-60 л/кв.м, включително и 100, пояснява синоптикът в ефира на Нова телевизия.

„Сега е доста сухо и това количество валеж ще е добро за стопаните. Когато обаче е за кратко време, както ще се случи сега, има опасност и от наводнения. Колегите хидролози ще предупредят и за това. Интензивните валежи се очакват само в събота”, добави тя.

Стойчева обясни, че страната ни се намира в челната част на бурята „Киърън”. „В събота в Източна България все още ще духа югозападен вятър и температурите ще останат високи. Но в западната част на страната ще има значителни валежи”, добави синоптикът.

По-дългосрочната прогноза сочи, че през по-голямата част на ноември температурите ще останат над климатичните норми.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/