in

Радев „скастри“ управляващите по случая с ДАНС: Хайде да си уточнят стандартите (ВИДЕО)

Кадър: Facebook/"По света и у нас" - новините на БНТ

Президентът Румен Радев поздрави всички нови кметове и общински съветници, след края на втория тур на местните избори. След това коментира и ситуацията около исканата оставка на шефа на ДАНС. Според държавния глава някои точки в изявлението на премиера Николай Денков от петък вечерта са били смущаващи. Президентът разкритикува управляващите по следния начин: Когато ДАНС подава информация за руски шпиони, независимо дали са един, трима или 70 на куп, това се приема като абсолютно чиста монета, като истина с безрезервно доверие. Но когато ДАНС предоставя информация, която не е в интерес на управляващите, настава истинска истерия. Хайде да си уточнят стандартите! Те трябва да бъдат обективни”

„Първо искам да благодаря на всички граждани, които излязоха и гласуваха на тези избори. Искам да поздравя и всички нови кметове и общински съветници за победата. Всеки нов кмет, разбира се, идва с очакването за промени към по-добро, но това е голяма отговорност. Местната власт ще трябва, освен всичко друго, да се справи и с последствията от рекордно ниската избирателна активност, която неизбежно влече и понижена легитимност”, коментира президентът Румен Радев пред журналисти.

Радев каза, че ще се запознае с представените аргументи на премиера Николай Денков, който поиска освобождаването на председателя на ДАНС Пламен Тончев.

„Но реалните мотиви са известни отдавна. Чухме ги в онзи запис и те целят овладяването на службите. Една власт е силна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него”, заяви Радев.

„Внимателно чух изявлението на министър-председателя в петък вечерта. В закона за ДАНС ясно са посочени основанията, при които може да бъде освободен председателят на ДАНС. И сред тях не фигурира липса на доверие от страна на министър-председателя. По логиката на министър-председателя самото правителство трябва незабавно да си подаде оставката, защото огромното мнозинство от българите му нямат доверие. Те и в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването”, каза президентът Румен Радев.

На въпрос как вижда управлението след местните избори, държавният глава отговори следното:

„Първо, тези избори са един изключително сериозен сигнал към политическата класа и към партийната демокрация, защото на тези избори българите масово ги загърбиха. Това трябва да ни тревожи всички“.

„Не мисля, че изборите трябва да се използват като някакъв сценарий, за да има нова поредна атака към ДАНС, докато не се случи сценарият от записа. От мотивите, които представи министър-председателят в своето изявление в петък вечерта, по-скоро остави впечатление, че оставката на Пламен Тончев се иска не защото е нарушил закона, а защото е спазил закона”, посочи Румен Радев.

„Аз мисля, че правителството и министър-председателят трябва да насочат вниманието си преди всичко към действията на собствения си заместник-министър на електронното управление, откъдето всъщност тръгва саботажът на изборния процес”, коментира още държавният глава.

Президентът отхвърли обвиненията, че Пламен Тончев е политически пристрастен.

„Това, че когато на председателя на ДАНС му се задава въпрос на изслушване в парламента и той излага факти – откога излагането на истината е политическо говорене? Освен това, някои неща в изявлението на министър-председателя също са смущаващи. Например това, че ДАНС трябва да му представи изпреварваща информация за готвени протести на енергетиците, да речем. За мен това е неразбиране на ролите и задачите на ДАНС. Не можем да очакваме, че това ще бъде агенция за борба и потискане на справедливи и основателни социални искания и протести. Също така, че ДАНС е трябвало предварително да съгласува доклада за документирано нарушение от заместник-министъра на електронното управление. Това означава ли, че министър-председателят иска да смекчи този доклад до положение, което е изгодно за управляващите? Според мен ДАНС трябва да предоставя обективна информация, независимо че на някого няма да се хареса. Това е същността на работата на ДАНС. И да не забравяме, че ДАНС е информационна контра разузнавателна агенция, тя е предоставила информации. А оттук нататък интерпретирането на тази информация от партии и спекулирането с нея именно доведе до този скандал”, каза президентът.

„И още нещо интересно. Когато ДАНС подава информация за руски шпиони, независимо дали са един, трима или 70 на куп, това се приема като абсолютно чиста монета, като истина с безрезервно доверие. Но когато ДАНС предоставя информация, която не е в интерес на управляващите, настава истинска истерия. Хайде да си уточнят стандартите! Те трябва да бъдат обективни”, заяви Радев.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.