in

Удря ни силна магнитна буря: Възможни са смущения в комуникационните мрежи

Снимка: Pixabay

Днес (6 ноември) ни връхлита геомагнитна буря, предупреждават астрономи. Очаква се тя да е от клас G2-G4, по данни от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA).

Възможно е да има слаби смущения в комуникационните мрежи и дори прекъсване на Интернета на места в Европа и Азия, а през нощта срещу 7-ми и над САЩ, съобщава MeteoBalkans.

Нека да припомним, че магнитните бури са разделени на пет категории – G1 „слаб“, G2 „среден“, G3 „силен“, G4 „много силен“ и G5 „изключително силен“.

Причината за тази буря е изхвърляната порция плазма от слънчевото петно AR3477, което изригна на 4 ноември. Изригването беше придружено от изхвърляне на коронарна маса със скорост от 700-900 км./с.

Въпреки че, експлозията не е от клас X, тя е много по-мощна, отколкото предишни изригвания. Една от причините е, че самото изригване продължи, повече от 40 минути.

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Тези, които са чувствителни към явленията, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Как да се предпазим?

Препоръчително е да спазваме режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Експерти съветват и това да консумираме повече вода. Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/