in

Изпълнителният директор на „Градски транспорт“-Варна за новите автобуси и нуждата от шофьори (ВИДЕО)

снимка: Кадър "Нова Варна"

В третия сезон на предаването „По пладне“ в студиото на медия „Нова Варна“ гостува господин Николай Антонов, който е изпълнителен директор на „Градски транспорт“-Варна

Господин Антонов отговори на едни от най-интересните и важни въпроси за варненци и гостите на града, свързани с градския транспорт в морската столица на България. По улиците на Варна са пуснати новите електрически автобуси, които имат нула вредни емисии. Но въпреки това има други фактори, които замърсяват околната среда.

Новите автобуси са много по-бързи, по-комфортни за пътниците и по естетически от старите. В тези автобуси има много удобства за пътниците. Такъв е примерът със зарядите станции за мобилни телефони.

Господин Николай Антонов отбеляза, че вече има забравени телефони в автобусите, но те се предават на съхранение и не могат да бъдат изгубени.

Изпълнителният директор на Градски транспорт Варна коментира и набирането на нови водачи на автобуси. Съществува проблем в този сектор от работата. Предприятието е голямо, наброява около 700 души персонал и кадрите винаги се ценни. Обявени са конкурси за набиране на шофьори.

По думите на г-н Антонов след пускането на новите автобуси по улиците на града, се забелязва тенденция по повишаване на интереса към работното място – шофьор в градския транспорт, което е обяснимо. От страна на ръководството се предприемат съвместни инициативи с Бюрото по труда.

Правят се обучения за сметна на предприятието и по този начин се произвеждат кадри. Но това не решава проблема, а облекчава положението. Лошото е, че има много хора, които са в предпенсионна възраст, казва г-н Николай Антонов. Бройката е около седемдесет. В тази връзка се търсят и други начини, по които да се привличат нова кадри. За да стане това професията на шофьор в градския транспорт трябва да стане по-атрактивна. В този смисъл новите автобуси също привличат хора за работа. В последните седмици са започнали да идват нови хора, които да искат да започнат работа.

Друга тема, която бе коментирана в предаването „По Пладне“ беше вандализмът, на който всички сме свидетели спрямо автобусите и спирките в града.

Господин Николай Антонов заяви, че се работи активно по спирането или ограничаването на такъв тип действия. Въпреки, че тези действия не са толкова чести, все пак се случва. Най- много са посегателствата срещу валидаторите – билетната система. Взети са мерки, има взаимоотношения с органите на реда и се работи по този въпрос, посочва Антонов.

Той обясни, че е имало опити деца на около 14 – 15 години да завъртат крановете на вратите и да правят предпоставки за пътни транспортни произшествия. Ръководството се стреми тези действия да се потушават.

Друг проблем са електронните цигари, които се пушат в автобусите на градския транспорт. Господин Николай Антонов получава оплаквания от граждани, които са възмутени от пушенето в автобусите.

В предаването беше засегната и темата за пазенето на автобусите и как гражданите трябва да пазят предоставените автобуси, защото в крайна сметка всичко е в полза на пътниците.

Николай Антонов обясни и каква е функцията на фирма „ТАСРУД“. Приходите, които се генерират от билети и от карти се обслужват именно от фирма „ТАСРУД“. Билетната система по автобусите и спирките също се обслужва от същата фирма. Градски транспорт има договор с община Варна и са вътрешен оператор за града. Но са две отделни дружества.

Цялото ни интервю с Николай Антонов, можете да чуете във видеото:

Проект „По пладне“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2023 г.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/