in

Герчо Герчев в предаването „По пладне“: Как Варна да се превърне в желана туристическа дестинация?(ВИДЕО)

снимка: кадър "Нова Варна"

В третия сезон на предаването „По пладне“ в студиото на медия „Нова Варна“ гостува господин Герчо Герчев, който е варненски туроператор. Той се работи основно с полски туристи. В Бранша е от далечната 1974 година има добър поглед върху процесите в туризма и състоянието му в момента. Господин Герчев има възможност да сравнява различните периоди заради дългогодишния си опит.

Господин Герчо Герчев нарича себе си „ветеран“ в туризма и се гордее, че има такъв богат опит и е работил с много колеги от този бранш. Той засегна темата за „Златни пясъци“. „Туристите можеха да се правят кефа едно време“, казва г-н Герчев. Според него към настоящия момент комплекса не се поддържа много добре и туристите не са много доволни от това състояние.
С чувство за хумор Герчо Герчев отговори на въпроса каква е бройката на туристите, които посещават страната ни. Той шеговито отговаря, че това е държавна тайна и никой не знае каква е точната им бройка. Това е така заради различните начини за регистрация на влизащите в страната ни туристи от различните страни по света. По негови думи никой в България не отчита туристите влезли с автобус, отчитат се само като бройки. Но например поляците основно пристигат в България с автобуси. Проблем е също и това, че не се обхващат заведенията за настаняване, а не всички.
На въпрос дали рекламата на България като туристическа дестинация е достатъчна, г-н Герчев бе категоричен, че рекламата никога не е достатъчна. И рекламата се прави на парче, т.е. самостоятелно от всички страни.
В студио на медия „Нова Варна“, в предаването „По Пладне“ беше даден пример с добра практика в Испания с програмата „55 плюс“. Там държавата повежда политика по тази програма и ефектът е чудесен. От България се организират екскурзии за Испания по тази програма. И резултатите са чудесни.
Транспортната достъпност е от голямо значение за развитието на Варна като туристическа дестинация. Различен е достъпността до летищата във Варна и Бургас. Трябва да се работи в насока да има по-голяма достъпност до Варна. Не е добре за туризма да има само чартърни полети, въпреки, че сега е времето на индивидуалните туристи. Които сами си правят резервация, сами си купуват билети и т.н. Има ли достъпност има туристи, заяви категорично г-н Герчо Герчев. Най-важното за туризма е да има атракция и да има транспорт до нея, казва Герчо Герчев, като цитира свой любим професор от студентските си години.
Перспективата за Варна по отношение на туризма е да има повече атракции за туристите. Разходки с лодка, забавления, заведения. Не е въпроса да има само басейни по хотелите защото басейни има навсякъде.
Господин Герчо Герчев на базата на своя опит и на базата на всичко, което е постигнал в своята кариера дава своите съвети, които със сигурност биха били полезни за всички, които се занимават с туризъм.

Проект „По пладне“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2023 г.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/