in

Задават се задръствания по АМ „Хемус“ заради големи ремонти, които ще продължат до юли

Снимка: Google Street View

Припомняме, че преди дни от АПИ съобщиха, че от днес (8 ноември) започва ремонт на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“. Това вероятно ще доведе до големи задръствания по АМ „Хемус“. От АПИ обявиха, че първоначално ще се ограничи движението в тръбите в посока Варна

Докато се извършват строителните дейности, движението ще се осъществява двупосочно в тръбите за София на двата тунела. Ограничението на скоростта е до 50 км/ч.

„Движението ще бъде затворено в посока София-Варна от ноември 2023 г. до юни 2024 г. През това време ще се извърши основен ремонт на тръбите на двата тунела. Става дума за поставянето на нови системи за оповестяване и сигнализация, за пожарна безопасност и за вентилация. Ще бъде направена и изцяло нова хидроизолация, пътна настилка и тротоари“, обясни инженер Явор Йорданов, председател на УС на АПИ, пред bTV.

В рамките на деня движението ще бъде пренасочено, като са осигурени и обходни маршрути при възникването на пътни инциденти.

Планира се ремонтът да продължи до юли следващата година, когато ще се възстанови движението през тях и ще започне обновяването на тръбите в посока София.

„При закъснение на ремонта са предвидени много сериозни санкции, но ние имаме много добре подготвена програма от строителите и разчитаме, че те ще изпълнят своите ангажименти. Освен това ще ги следим непрекъснато“, посочи още инженер Явор Йорданов.

Двата тунела не са основно ремонтирани от построяването им преди около 40 години.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/