in

Искат да ни източат сметките: Нова измамна схема с мистериозни обаждания от „банка“

Снимка: Pixabay

По случая говори журналистът Асен Генов, който е потърпевш. Той е получил такова обаждане, като разказва, че и много други хора са имали подобен проблем. Измамниците са имали за цел да получат информация за банковите му сметки. Журналистът призова хората да бъдат много внимателни, тъй като сценарият при обаждането е бил много изпипан

Журналистът Асен Генов е получил мистериозно обаждане от банка, целящо да получи информация за негови сметки. Гласът в слушалката е заявил, че от неговата банкова сметка е нареден превод за сумата от 2000 лева към сметка на съответната банка. Поискали са от него да проверят случая, за което е трябвало да отговори на въпроси свързан със сигурността. Генов разказа, че в разговора е бил назоват по име. „Това ме наведе на мисълта, че вероятно лицата, които стоят зад обаждането, разполагат с база данни – имена и телефонни номера. Много други хора също са били търсени по име”, разказа Генов пред Nova News.

Той уточни, че схемата е целяла да го предпостави да разкаже повече за своята банкова информация. „В течение на разговора започнах да се усъмнявам, че човекът отсреща не се представя достатъчно ясно и не дава детайлна информация по темата. Той не спомена банката, с която аз работя. Попитах за служебен номер и какъв е отделът, от който ме търсят, но тогава разговорът приключи.”

Генов добави, че сценарият е много добър и хората трябва да бъдат внимателни. Той уточни, че обаждането е било от български номер.

В предаването „Твоят ден” гостува и експертът по киберсигурност Александър Свердлов. По неговите думи, не става дума за толкова нова схема и такава се използва в други държави по целия свят.

„Това, на което искам да обърна внимание е, че това, което се вижда в поста на Асен Генов, в само повърхността на айсберга. Щом тези хора му се обаждат, аз бих го посъветвал да си канселира съществуващите карти и да поиска да му бъдат издадени нови. За да му се обадят, на тях им трябва някаква информация и вероятно са щели да го питат за номера на гърба на картата. Предполагам, че номерът на картата му някъде е изтекъл, защото такива измамници често се обаждат, за да попълнят липсващите им данни”, обясни специалистът.

Свердлов посочи, че в мрежата нашите пароли постоянно изтичат, затова е хубаво те да бъдат максимално сигурни.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/