in

Нов обрат във времето: Ето кога идва студ и къде ще вали сняг

Снимка: Pixabay

Синоптикът Петър Янков даде подробна прогноза за това какво предстои да се случи в следващите дни. Ще има много обрати и динамично време, разбираме от думите му. Според него утре (петък) ни очаква сериозно захлаждане. В събота по най-високите части в страната се очакват снеговалежи. Неделята щяла да бъде по-слънчева, идният понеделник също щял да е по-топъл, но от вторник следвало ново захлаждане. Тогава морето щяло да бъде много бурно, казва още българският синоптик

След тези валежи, които преминаха вчера, от днес ще има повече слънце, мъглите ще са често явление, особено по поречието на Дунав, Марица и Тунджа. В петък отново ни очаква хладна вълна с превалявания и сериозно захлаждане. Температурите в планините в събота ще бъдат около минус 7 градуса. Това каза синоптикът Петър Янков в ефира на Bulgaria ON AIR днес.

Той посочи, че ще вали сняг по най-високите части. „Още в петък ще завали в местата, които са над 1000 метра надморска височина. Така че в събота на местата над 2500 метра ще има снежна покривка от около 10 см, като повече ще бъде снегът в Рила и Пирин.

Според прогнозите на синоптика Петър Янков в неделя ще има повече слънце. Температурите в почивните дни ще се движат в рамките на 12 до 17-18°.

Синоптикът поясни, че ще има и увеличение на вълнението на морето.

„В понеделник отново се повишават температурите, във вторник следва ново захлаждане, но температурите в населените места ще се движат между 10 и 15 градуса. При тези температури и преминаването на облачни дъждовни системи – по планините вали сняг. Но снежната покривка ще бъде незначителна. Така че следващата седмица очакваме валежи с количества до 15-20 литра на квадратен метър“, подчерта синоптикът.

Янков предупреди, че във вторник и сряда се очаква бурно вълнение по морето, като вълните ще достигат 4-5 метра.

„Това затопляне, в което се намираме сега, започва горе-долу през 1850 година, като продължава до днес. В момента се намираме в апогея, след което следва едно постепенно захлаждане, но някъде след около 100-150 години, ако не се променят някои геофизични параметри на Земята, ще започне захлаждане. В Антарктида чувствително се повишава температурата на водата“, разясни гостът.

Синоптикът коментира и червеното сияние, което беше видяно на няколко места в България: „Хипотезите са много – геофизиците констатират, че в този период е имало силна геомагнитна буря, но не чак толкова силна, за да предизвика такова сияние, което да се вижда от нашите географски ширини. За да се види такова сияние у нас, трябва да се осъществи на около 400 километра.“

Янков е на мнение, че Западна Африка ще се отдели, ще стане остров и тогава ще настъпят изменения както в морските течения, така и на температурата.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/