in

Ще го бъде ли: Има идея за безплатен градски транспорт за децата до 14 години

Снимка: "Нова Варна"

Проект за постановление на МС, публикуван за обществено обсъждане, предвижда децата до 14 навършени години да пътуват безплатно в градския транспорт.

Към този момент граничната възраст за безплатно пътуване с автобус, трамвай, тролей и метро без пари е 7 години, а за София – 10.

Идеята на кабинета „Денков-Габриел“ е да се намали трафикът с лични коли, с които родители карат децата си на училище, което от своя страна ще има екологичен ефект.

Освен това се предвиждат и намаления в междуселищния транспорт. Предложението е децата на възраст между 8 и 14 навършени години да получават 50 на сто намаление. Възрастовият диапазон за ползване на този бонус сега е между 7 и 10 г.

Другото, което се предлага е и отстъпки за картите на лица с намалена трудоспособност. С 25% ще се компенсират от държавата абонаментните карти за лица с увреждания с намалена работоспособност над 70.99%.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.