in

Адски жеги: В Бразилия се пържат на бавен огън на 58,5°C (ВИДЕО)

Кадър: Youtube/T13

Гореща вълна удари голяма част от Бразилия. В някои градове, сред които и Рио де Жанейро, В неделя в Рио де Жанейро са регистрирани 42,5 градуса по Целзий – което е рекорд за ноември, и с изключително високата влажност, носят усещането за горещини от 58,5 градуса

Петнадесет щата в югоизточната, централно-западната и част от северната част на страната, в допълнение към столицата Бразилия, останаха под тревога от Националния институт по метеорология, поради екстремните горещини, съобщава изданието Télam.

Системата Rio Alert отчете „най-голямото топлинно усещане от началото на записите“ през 2014 г., надвишавайки максималните измервания от миналия февруари, около 58 градуса, според агенция AFP.

Екстремните горещини засегнаха и жителите на Сао Пауло, където термометрите се повишиха средно до 37,3, с ниска влажност на въздуха, 21%, според общинския Център за управление на извънредни ситуации в областта на климата (CGE).

Миналия понеделник най-големият метрополис в Латинска Америка имаше втория най-горещ ден в историята си, регистрирайки 37,7 градуса, малко под 37,8, регистрирани през октомври 2014 г.

Високите температури, които са с около 5 градуса над сезонните норми, наказват бразилците особено от миналия уикенд и ще продължат поне до петък, изчислява Inmet.

Горещата вълна генерира и нов исторически рекорд в потреблението на електроенергия, надвишаващо 101 400 мегавата, след като в понеделник беше регистриран максимум от началото на мониторинга на Националния електросистемен оператор.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/