in

Честит имен ден: Днес празнуват хората с едни от най-популярните имена. Почитаме важен светец

Кадър: YouTube

Днес е 23 ноември. На този ден Православната църква почита паметта на Св. благоверен княз Александър Невски. Носещите името Александър могат да избират кога да празнуват имения си ден, измежду датите 23 ноември и 30 август, когато Православната църква чества деня на Цариградския патриарх Св. Александър.

Днес имен ден празнуват всички хора, носещи имената Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо и Сашка.

Името Александър всъщност означава „мъжествен“, „защитник на мъжете“.

Св. Александър Константинополски живял по време на царуването на Константин Велики. Той е участвал е в Първия вселенски събор, вместо престарелия и болен патриарх Митрофан. Александър е бил възведен в сан патриарх и управлявал Цариградската църква от 325 до 340 г. Св. Александър е бил ревностен защитник на вярата и паството си от коварството на еретици и езичници. Той починал през 340 г. на 98-годишна възраст.

Днешният ден е и храмов празник на най-голямата източноправославна катедрала на Балканския полуостров – Храм-паметникът Свети Александър Невски в София.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/