in

Учени алармират: Задава се една от най-мощните магнитни бури

Снимка: Pixabay

Учени алармират, че през следващите две седмици е възможно да станем свидетели на една от най-силните геомагнитни бури през близкото бъдеще. Причина за това са забелязаните от астрономи шест огромни групи слънчеви петна

Учените, които внимателно следят космическото време, вярват, че на Слънцето се е появила най-голямата област на слънчеви петна от настоящия слънчев цикъл. Въпросният регион се състои от 6 отделни групи, всяка от които излъчва енергия и плазма. В следващите 14 дни учените очакват появата на най-мощните изригвания на Слънцето – клас X. Ако към този момент Земята е на пътя на потока от слънчеви частици, тогава на нашата планета може да се случи една от най-силните геомагнитни бури през близкото бъдеще, съобщава FireNews.

Преди няколко дни астрономите засякоха появата на две групи слънчеви петна, наречени AR3490 и AR3491, които бяха разположени от близката страна на Слънцето. И двете групи са огромни и експлозиите им засягат вибрациите на цялото Слънце.

След появата на тези две групи слънчеви петна астрономите са наблюдавали още 4 групи слънчеви петна, наречени AR3492, AR3495, AR3496 и AR3497. Така на повърхността на нашата звезда се образува огромна област от тъмни участъци, където вече има изригвания и плазмени емисии.

Според учените общият размер на наблюдавания регион е широк 200 000 км, което е цели 15 пъти повече от Земята. През последните няколко дни е имало 3 изригвания от клас M и 16 изригвания от клас C, вторият и третият най-мощен клас на изригвания на Слънцето. Според учените през следващите две седмици броят на подобни изригвания ще се увеличи, като може да се появят дори най-мощните изригвания, които са от клас Х.

По време на тези изригвания може да има изхвърляне на коронална маса или огромни потоци от заредени частици, които достигат планетата Земя и могат да предизвикат силни геомагнитни бури. Съответно те могат да причинят прекъсване на комуникацията и повреда на енергийната система.

По-уязвимите хора трябва много да се пазят през следващите дни, за да не бъдат изкарани от строя. Лекари препоръчват да консумираме повече вода, плодове и зеленчуци, да се въздържаме от алкохол и мазни и тежки храни. Да се разхождаме из природата, но бе да се пренатоварваме прекалено.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/