in

Забелязано е огнище на недиагностицирано респираторно заболяване в Китай

Кадър: Vbox7/Твоят ден

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че е поискала повече информация от китайските власти във връзка с отчетено увеличаване на случаите на респираторни заболявания и клъстерите на пневмония сред децата в страната.

„Китайските власти отдадоха това увеличение на премахването на ограниченията за COVID-19 и разпространението на известни патогени като грип, микоплазмена пневмония (често срещана бактериална инфекция, която обикновено засяга по-малки деца), респираторен синцитиален вирус (RSV) и SARS-CoV- 2 (вирусът, който причинява COVID-19)“, съобщава СЗО.

Клъстери от недиагностицирани случаи на детска пневмония също са докладвани в северната част на страната, казва организацията, но не е ясно дали те са свързани с респираторните инфекции, съобщава Си Ен Ен.

Медийните съобщения предполагат „широко разпространено огнище на недиагностицирано респираторно заболяване в няколко области в Китай“, според Програмата на Международното общество за инфекциозни болести за мониторинг на възникващи заболявания, известна като ProMED.

„Изобщо не е ясно кога е започнала тази епидемия, тъй като би било необичайно толкова много деца да бъдат засегнати толкова бързо“, се казва в медиите.

ProMED казва, че очаква допълнителна информация за обхвата на проблема, но е твърде рано да се правят прогнози или спекулации.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/