in

Учени се изумиха от 2300-годишна мумия на момче с необичайно голям мозък

Снимка: Pixabay

Учени възстановиха образа на 2300-годишна древноегипетска мумия на 14-годишно момче с необичайно голям мозък.  Странните мумифицирани останки са открити през 1925 г. в гробището Ахмим в Горен Египет. Учените диагностицираха тийнейджъра с рядко заболяване.

Сисеро Мораес, водещ автор на проучването, казва, че Минирдис е имал мегаленцефалия – заболяване, характеризиращо се с необичайно голям мозък, съобщава Daily Mail.

Той казва: „Нещо ме притесни в структурата. Когато изучавахме стойностите на обема на черепа, бяхме впечатлени от неговия размер. Забелязах, че ковчегът изглежда е за човек, по-стар от мумията, но въпреки това главата заема почти цялата му дължина. Следователно посмъртната маска е била завъртяна, иначе не би било възможно ковчегът да се затвори“, казва той.

„Един череп може да се счита за мегаленцефален, ако обиколката на главата е над 2,5 пъти по-голяма от стандартното за възрастта и пола на индивида“, допълва експертът.

„В този случай обиколката на главата и обемът на мозъка са три пъти по-големи от нормалното“, казва Мораес.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/