in

Любимият вкус от детството: Това е рецептата за най-вкусните и пухкави мекици

Кадър: Youtube/Кухнята на Звездев - La Cocina Búlgara

Топлите и пухкави мекици са една от любимите закуски на българина. Вероятно почти няма нашенец, който да не таи мил спомен от вкусните мекици, приготвени от баба му. Въпреки, че направата на мекици е доста лесна, и тук си има някои тънкости. Тайната е в подготовката на тестото

В някои краища мекиците се приготвят с кисело мляко и сода. В други в рецептата е включено прясно мляко и мая. С мая и прясно мляко се получават най-пухкави, според някои хора.

Когато оформяте мекиците, трябва предварително да намокрите ръцете си. Така най-лесно се борави с тестото. Ето я и тайната рецепта за най-пухкавите мекички, според сайта Актуално:

Необходими продукти:

  • брашно
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 1 ч.л. сода
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • 200 мл. олио (за пърженето)

Начин на приготвяне:

Задължително започнете с пресяването на брашното. Направете това веднъж или два пъти. В средата му оформете кладенче. Преди да започнете да добавяте продуктите, разтворете содата в киселото мляко. Това се прави, за да не се усеща вкусът на съставката, когато консумирате закуската. Добавят се захарта и останалите съставки от списъка. Разбъркайте тестото и го оставете да си почине за половин час. Тестото се разточва и се реже на триъгълници или други форми. Нагорещете олио в тигана и преминете към пърженето на мекиците. Обръщайте ги от двете страни, докато не хванат златист загар.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/