in

В Турция били предупредени за земетресението: Някои получили SMS една минута преди да се случи

Снимка: Pixabay

Припомняме, че вчера районът на Истанбул беше ударен от земетресение с магнитуд 5,1 по скалата на Рихтер. Стана ясно, че турците са получили съобщение с предупреждения за предстоящото земетресение

Телефоните на хората, получили съобщенията, са били с операционна система на „Андроид“, пише местната преса, предава БТА. Подобна система се разработва и в България – BG-ALERT, която вече бе тествана няколко пъти.

„Цяла Турция говори за това съобщение“, пише в заглавие по темата в. „Поста“, като добавя, че някои граждани са получили есемеса минута преди труса, други десет секунди преди него, а някои буквално шест секунди преди земетресението. Хората коментират, че изпратено навреме, предупреждението може да бъде на практика спасително.

Трусът със сила 5,1, станал вчера, бе последван от земетресение със сила 4,5. Около 20 вторични труса бяха регистрирани впоследствие. 12 души в Бурса са били леко ранени.

Земетресението стресна изключително силно хората, голяма част от които помнят разрушителното земетресение в района през 1999 г. Паниката сред хората се засилва и заради страха от очаквано ново разрушително земетресение край Истанбул.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/