in

Потвърдиха присъдата на варненец за голямо количество марихуана

Колаж: Нова Варна

Отново потвърдена присъда за притежание и разпространение на наркотични вещества на територията на Варна.

Варненският апелативен съд подкрепи решението на Варненския окръжен съд за наложение на домашен арест с електронно наблюдение върху обвиняемия в държане с цел разпространение на високорисков наркотик. Диян Г. е изправен пред наказателна отговорност за притежание на 2,872 кг марихуана и 55 растения от рода на конопа в местност край Варна. На мястото на инцидента са били открити и съоръжения за отглеждане, както и електронна везна. Прокуратурата е подала протест срещу решението на първата инстанция, която отхвърли искането за задържане под стража на 35-годишния мъж.

Във въззивното производство прокурорът настоя за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, защото незаконната деятелност на Диян Г. се характеризира с мащабност и има опасност той да извърши престъпление. Защитата смята тези доводи за неаргументирани. Обвиняемият няма предходни криминални регистрации и не е необходимо задържането му под стража.
Варненският апелативен съд съобрази, че е повдигнато обвинение за държане с цел разпространение на над 2, 8 кг. високорисково наркотично вещество.
В резултат от събраните доказателства и у този съдебен състав възниква изискваното от закона подозрение за съпричастност на обвиняемото лице към вмененото му във вина деяние. Този извод на Окръжния съд не се оспорва от защитата и обвиняемото лице. Опасността от извършване на престъпление въззивната инстанция изведе от количеството иззета марихуана и от механизма на престъплението. Рискът обаче може да бъде преодолян с втората по тежест мярка за неотклонение, още повече че тя се контролира с електронно средство.
Домашният арест се търпи на адрес, различен от този на имота, от който са иззети забранените вещества, мотивира се Апелативният съд.
Определението, с което втората инстанция отказа да измени мярката на обвиняемия Диян Г., е окончателно.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/