in

Супер рецепта за пълнен шаран за Никулден

Кадър: Youtube/Nestor Nest

На Никулден традиционно се приготвя пълнен шаран. Това е задължителен елемент от празничната трапеза в чест на Св. Николай Чудотворец. В статията предлагаме една лесна рецепта за пълнен шаран, от която ще останете много доволни. 

Обичай, свързани с люспите на шарана:

Според поверието, ако настъпите люспа, някой от къщата ще се разболее. В някои краища на страната се вярва, че люспите от шарана трябва да се запазят. Това ще донесе здраве и благоденствие на обитателите на дома. Нито една люспа обаче не трябва да се подарява на никого извън семейството.

Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла – за да носи пари през цялата година.

Как да приготвите пълен шаран?

Необходими продукти:

  • 1 шаран около 2 кг
  • 1 глава лук 250 -300 г гъби
  • 2 чаши смлени орехи (около 300 грама)
  • 2 домата пресни или 200 грама консерва, нарязани на кубчета
  • 1 пакетче масло
  • 100 грама ориз
  • Черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Първо се изчистват вътрешностите на шарана. След това се измива добре и се махат люспите му.

Първото нещо, което трябва да се направи за плънката е да се задушат лукът, доматите и гъбите в малко масло. После се добавя оризът. Сипва се около 250 мл вода и се чака докато оризът я поеме. През това време се разбърква постоянно, за да не загори плънката на дъното на тенджерата. Накрая се овкусява със сол и черен пипер.

Изчистената риба се пълни с плънката. После шаранът се зашива със здрав конец, за да не излезе плънката по време на печенето.

Шаранът се пече при 180 градуса за около 30-40 минути, като не забравяте да сипете вода на дъното на тавата. Ако фурната ви е силна отгоре, изчакайте да се запече и покрийте с алуминиево домакинско фолио.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/