in

Колко често трябва да мием косата си през зимата?

Снимка: Pixabay

За всеки е ясно, че честото миене на коса през лятото е задължително. Поради високите температури скалпът се изпотява и косата се омазнява по-често, а и морската вода трябва да се отмива, за да не навреди на косъма. Нещата обаче не стоят по същия начин през студения сезон. Важно е да се отбележи, че през зимата отоплението, което използваме, отнема влагата на косата и я прави доста по-суха. През зимата миенето на косата следва да се, разреди, за да не се вреди още повече на косата, която така или иначе е подложена на голям стрес, с бързото преминаване от студено на топло и обратно.

Време е да отговорим и на въпроса – Колко често трябва да е миенето на косата през зимата според типа на скалпа и косата?

Мазна коса

Миенето на косата, склонна към омазняване, трябва да следва самите нужди на косата – тоест да се измие, когато изглежда мръсна, мазна и слепната за главата. Не се страхувайте от честото миене, ако косата ви се нуждае от него. Не пропускайте обаче правилната грижа – шампоан, подходящ за типа на косата ви, маска за подхранване, топла, но не гореща вода, съветва сайтът Актуално.

Да, топлата вода е важна във вашия случай, защото отваря порите, с което допринася за дълбокото почистване и позволява на скалпа да абсорбира влагата и естествените масла, което води до добър растеж и вид на косата. Топлата вода отмива чудесно и прекомерното омазняване. Тя е приятна през зимата, използвате я с удоволствие, така че просто се насладете на ритуала за грижа за косата и на времето за себе си. Мазната коса може да миете и през ден дори през зимата, без да се притеснявате от накъсване и влошен вид от честото миене.

Суха коса

Сухата коса е особено чувствителна на често измиване, което отнема още повече от естествената масла и от влагата, необходими за здравето на косата ви. Ако запазите честотата на измиване от летните месеци през зимата, когато използвате и гореща вода, ще пресушите косъма, той ще стане чуплив, накъсан, труден за оформяне и поддържане, косата ще изглежда безжизнена, изгорена и изтощена. Разредете максимално честотата на миенето на косата през зимата и задължително добавете продукти за грижа – маска, подхранващи балсами и продукти без отмиване, които ще помогнат за стилизирането на прическата и ще съхранят влагата, предпазвайки косата от неблагоприятните за нея топлинна обработка и сурови зимни условия. Сухата коса не трябва да се измива по-често от веднъж на 4-5 дни през зимата, а ако е чиста и не е поела неприятни миризми – и по-рядко.

Какво правим обаче, ако работата ви е в запрашена среда или в заведение, предлагащо кулинарни наслади, и косата попива всички аромати? Естествено, че не е нужно да я понасяте така. Каквото и да съветват експертите по отношение на миенето на сухата коса, ако професията ви го изисква, може да посягате към шампоана всеки ден, но го изберете внимателно – богат на масла, щадящ косъма, разработен за ежедневна употреба и за суха коса.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/