in

Днес честваме 114 години от рождението на Никола Вапцаров: Поклон

Кадър: Youtube/MP Videos

Днес честваме 114 години от рождението на големия български поет Никола Вапцаров.

Никола Йонков Вапцаров е роден на 7 декември 1909 година в Банско и умира доста млад на 23 юли 1942 година в София

Докато авторът е жив, е издадена само една негова стихосбирка, наречена „Моторни песни“. Тя излиза през 1940 г. и е преведена на редица езици.

Освен това Никола Вапцаров пише пътеписи, разкази, критика, произведения за деца и една пиеса. Някои от материалите са публикувани в периодичния печат, но най-много е издаван след смъртта си.

През ноември 1940 по време на Соболевата акция, поетът заминава за Банско, където става организатор на събирането на подписи в подкрепа на съюзен договор със СССР.

През 1942 г. Вапцаров е арестуван и осъден на смърт по силата на Закона за защита на държавата за организиране на подривна дейност срещу установения държавен ред по време на война. Посмъртно е амнистиран след 1944 г.

Въпреки краткия си живот, Вапцаров е една от най-значимите фигури в българската поезия и негови произведения се изучават и до днес.

Днес в Банско ще бъде отбелязана годишнина от рождението на поета, а къщата-музей ще бъде отворена безплатно за посетители.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.