in

Лекар заяви категорично: Не яжте кисело мляко за закуска

Колаж: "Нова Варна"

Руският лекар и специалист по здравословно хранене Александра Заховаева заяви, че киселото мляко строго не се препоръчва да се консумира на закуска. Консумирано на празен стомах, то би загубило всичките си ползи за здравето, заради това, че сутрин, след сън, стомахът ни съдържа прекалено голяма концентрация на солна киселина. В подобна среда млечнокиселите бактерии просто нямало как да оцелеят, по думите на експерта.

Диетологът съветва хората да консумират кисело мляко и други ферментирали млечни продукти поне 2 часа след закуска.

Даже по-добре би било да ги оставите напълно за вечеря: преди лягане лактобифидобактериите имат най-нежно въздействие върху процеса на храносмилане. Изберете продукт с натурален състав, без добавена захар и различни консерванти, съветва сайтът Актуално.

Трябва ли да ядете кисело мляко всеки ден?

“Ако консумирате млечни продукти всеки ден и в големи количества, тогава независимо от избраните продукти, било то мляко, кефир или извара, рискът от проблеми с храносмилането се увеличава. Ще започнете да страдате от подуване на корема, спазми и ще се увеличи рискът от обостряне на гастрит и стомашна язва. Това е така, защото тялото няма да може да абсорбира големи количества лактоза, на която са толкова богати млечните продукти. Друг важен момент: Дерматолозите проведоха изследване и установиха, че при прекомерна консумация на кефир, ферментирало мляко и дори извара възникват дерматологични заболявания: екзема, акне и други кожни проблеми. А консумацията на млечни продукти с високо съдържание на мазнини в големи количества често води до наддаване на тегло и затлъстяване, както и до атеросклероза”, казва лекарят.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/