in

Страшно е положението в северозападен Китай: Загинали са поне 118 души (ВИДЕО)

Кадър: CCTV 13

Земетресение с магнитуд 6,2 по скалата на Рихтер удари северозападен Китай. Мощният трус взе най-малко 118 човешки живота като жертви. Стотици са и ранените вследствие от силното земетресение. Много от хората са спели в момента, в който се е случило земетресението.

Въпреки че властите бързо мобилизираха няколко аварийни екипа, работата им беше сложна, тъй като трусовете разрушиха пътища и инфраструктура, предизвикаха свлачища и наполовина затрупаха село в тиня. Спасителната работа беше затруднена и заради минусовите температури, тъй като по-голямата част от Китай се бори с условия под нулата, след като студен фронт обхвана страната, съобщава Al Jazeera.

Китайският президент Си Дзинпин е призовал за всеобхватно мобилизиране на екипите. Близо 1500 пожарникари са били разположени с още 1500 в готовност, според държавните медии. Повече от 300 офицери и войници също бяха мобилизирани за оказване на помощ при бедствия.

Земетресението е било с магнитуд 6,2, според държавната информационна агенция Синхуа. Трусът е настъпил в 23:59 ч. (1559 GMT) в понеделник в провинция Гансу близо до границата с Цинхай, причинявайки значителни щети, съобщиха държавните медии във вторник.

Трусът е усетен чак до Сиан в северната провинция Шанси, на около 570 километра (350 мили) от епицентъра.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/