in

Младата Божидара спешно се нуждае от помощ, за да спаси живота си и осъществи мечтите си

Снимка: Facebook/Нека помогнем на Божидара да живее

Читател на медия „Нова Варна“ се свърза с екипа ни с молба за помощ. Мъжът разказа, че негова близка приятелка се нуждае от бъбречна трансплантация и в момента тече кампания за набиране на средства

„Става дума за 28-годишната Божидара Павлова от гр. Божурище. За съжаление кампанията ѝ продължава от пролетта, нещата се случват бавно и мъчително. Умолявам да публикувате материал по темата, с Вашата голяма аудитория ще бъдете от голяма помощ за Божидара“, ни пише нашият читател.

Ето и подробности за случая на младата Божидара:

Божидара е дипломиран юрист от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, занимава се със спорт и мечтае да бъде майка. Активна е въпреки болестта и не спира да се бори.

Божидара е родена като съвсем здраво дете, но когато е на 11-годишна възраст (през 2006 година), животът я сблъсква с коварната бъбречна недостатъчност. Няколко месеца по-късно, през 2007 г. Божидара е включена по-спешност на хемодиализа, а след малко повече от година, през 2008 г., тя има късмета да получи своята бъбречна трансплантация в Москва.

В края на 2008 г. Божидара успява да пребори тежка цитомегалус вирусна инфекция, след която отключва тежко хематологично заболяване.

А през 2009 г. изпада в кома. Въпреки, че лекарите не ѝ дават шанс за оцеляване, тя отново е спасена в Москва, но след това е изправена пред парализа на двата долни крайника и губи сериозен процент от функцията на трансплантирания си бъбрек.

Състоянието ѝ е стабилно, докато през пролетта на 2022 г., вследствие на повторна цитомегалус вирусна инфекция и тежка дехидратация, трансплантираният ѝ бъбрек спира да работи.

На 01.09.2022 г. Божидара отново започва хемодиализа в болница „Токуда“. Единственият ѝ шанс е бъбречна трансплантация. Средната продължителност на живота на хора на хемодиализа е 3-5 г. Разбира се, зависи от състоянието на пациента, а нейното за жалост не е добро.

Божидара няма жив донор. Единственият ѝ шанс е трансплантация в Минск, където ще бъде включена в листа на чакащите. Прогнозният период на изчакване в нейния случай е 18 месеца. Божидара получава оферта от Минский научно-практический центр хирургии, трансплантологии и гематологии през януари месец на 2023 г. Общата стойност за трансплантацията, донорския орган, предварителните изследвания, които трябва да се правят на всеки три месеца в Минск, както и хемодиализните процедури за периода, в който Божидара се намира в Минск, е с приблизителна левова стойност 210 хил. лв.

Оттогава обаче мина година, цените са актуализирани, а състоянието на Божидара се влоши, настъпиха увреждания и тя премина през няколко операции, заради това на офертата и предстои актуализация в края на тази или началото на идната година.

Състоянието на Божидара е изключително крехко. Тя не е типичният пациент на хемодиализа. Заради множеството и придружаващи заболявания и усложненията, които тя получи следствие на хемодиализата, тя е изправена пред риска във всеки един момент да се окаже отново негодна за трансплатнация или да изгуби живота си. Вече два пъти тази година тя беше обявена за неподходяща за извършването на трансплантация. Поради тази причина, през последната година и половина тя се лекува и проследява в турската болница Мемориал, за да може да се запази стабилното и състояние, чрез своевременна борба с възникващите усложнения и все пак да дочака своята бъбречна трансплантация.

През изминалата година за нейното лечение и поддържане на състоянието стабилно и бяха похарчени над 70 хил. лв., а през тази, до този момент, близо 60 хил. лв. Скъпа медицинска грижа на приблизителна стойност ще бъде необходима и през следващата година и половина, докато Божидара чака трансплантация, но не може да се прогнозира, защото обикновено тези неща изникват ненадейно.

Божидара се бори с тежко хематологично заболяване, което и причинява ежедневна кръвозагуба, урологични, гастро-ентерологични и други проблеми; просто се молим да не избие кръвта в белия и дроб или мозъка. След хемодиализа е още по-тежко, защото там се налага използването на кръворазреждащи препарати. Тялото и е цялото в хематоми. А кръвното и налягане е често неконтролируемо и достига над 220/140.

Заедно с това сърцето ѝ, белият ѝ дроб и съдовата ѝ система също са сериозно увредени от хемодиализните процедури. Заради това, че все още не е получила трансплантация, страда и от остеодистрофия. Това представлява разрушаване и деформиране на костите, а болките са нетърпими. А през лятото се пребори и с онкогинекологично заболяване.

Проблем е и това, че първият ѝ трансплантиран бъбрек е все още в нея. Той не може да бъде изваден, заради сраствания и рискът от такава операция би бил твърде голям. Същевременно обаче, той е чужд орган, а освен това той не работи и създава усложнения. Медицинската грижа, която е необходима за него, е ежедневна, тъй като съществува опасност да се образуват антитела, заради които Божидара да стане безвъзмездно негодна за бъбречна трансплантация.

Друг разход, е необходимостта от частна линейка, която да превози възможно най-бързо Божидара от летището във Вилнюс (Литва) до болницата в Минск. Няма директни полети София-Минск. Оферта за линейката Божидара ще има след провеждане на изследванията в Минск, за които се очаква да получи дата в най-скоро време, заедно с актуалната оферта.

Тя ще получи обаждане и ще хване полет от София към Литва с прекачване в Австрия, Полша или Истанбул. Няма много време. Най-доброто време, в което може да се извърши трансплатнацията, след получаване на обаждането, е 10 часа, но е допустимо да са до 18.

Тя не спира да се бори. Мечтае. Не спира пред трудностите. Дава всичко от себе си в тази битка на живот и смърт.

Тя има нужда от нашата помощ. Да се обединим и да и подадем ръка!

Можете да подкрепите Божидара чрез:
УниКредит IBAN: BG27UNCR70001598046163
Изипей IBAN: BG52ESPY40040023204421
PayPal: www.paypal.me/BozhidaraP
Revolut: @bozhidara16
Титуляр: Божидара Павлова
Основание: Дарение

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.