in

Пълен обрат около демонтирането на Паметника на съветската армия в София

Кадър: БНТ

Стана ясно, че софийският Административен съд е разпоредил да бъдат прекратени действията по демонтажа на Паметника на съветската армия. Това се е случило по искане на партия „Възраждане“ и сдружение „Изправи се. БГ“.

Като мотиви съдът посочва, че не е представен административен акт, нито договори, от които да става ясно, какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрацията на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за съхранение и охрана и каква – реставрацията и последващото монтиране на вещта, кои длъжностни лица следва да упражняват контрол по изпълнение демонтажа и реставрацията на паметника.

Според съда представените доказателства не установяват действията да се основават на закона или на административен акт, нито да целят запазване и защита на вещта – частна държавна собственост. Не установяват и че е налице акт на управление на такава.

От съда съобщават, че разпореждането подлежи на обжалване от областния управител на гр. София в тридневен срок.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/