in ,

Нов сондаж за природен газ край Варна

От няколко дни при ясно време се забелязва новия сондаж за природен газ край Варна, който предизвика много коментари в социалните мрежи

Припомняме, че през септември тази година кабинета разреши на фирмите-концесионери на находище “Галата”, което се намира във водите на черно море край Варна, да направят нов сондаж за природен газ.

Също така до момента има изградена още една платформа в това находище, която с подводен газопровод е свързана със сушата.

Реално в момента проучвания в морето текат единствено в блока „Хан Аспарух“, който се намира на север от „Хан Тервел“. Процесът там е в доста по-напреднал етап, включително има направени сондажи. Титуляр е консорциум между TotalEnergies и OMV Petrom.

Първите проучвания в региона бяха направени още в периода 2002 – 2008 г. от компанията „Винтидж Петролеум Интернешънъл“, но до сондиране така и не се стигна.

На запад от „Хан Тервел“ пък се намира „Хан Кубрат“ (с предишно име „Силистар“), където през 2015 г. Shell получи правото правото да търси въглеводороди, но без успех.

Правителството разреши нов сондаж за газ във варненското находище „Галата“

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/