in

Навални от Арктика: Аз съм вашият нов Дядо Мраз

Кадър: Youtube/60 Minutes

Руският опозиционен политик Алексей Навални, който излежава 19-годишна присъда за „екстремизъм”, потвърди информацията, че е пристигнал в затвор в Арктика, който по думите му е затрупан със сняг. Навални заяви, че е в отлично настроение въпреки уморителното 20-дневно пътуване. Това е първото публично изявление на Навални от седмици насам.

Г-н Навални, най-известният съперник на президента Владимир Путин, беше недостъпен за контакт от три седмици, съобщава YahooNews.

В изявление, публикувано във вторник, антикорупционният активист г-н Навални нарече себе си с хумор „новия Дядо Мраз“. Той написа: „20-те дни на моето транспортиране бяха доста изтощителни, но все още съм в добро настроение, както подобава на Дядо Мраз.

„Доведоха ме тук в събота вечерта. И бях транспортиран с такава предпазливост и по такъв странен маршрут (Владимир – Москва – Челябинск – Екатеринбург – Киров – Воркута – Харп), че не очаквах някой да ме намери тук преди средата на януари.

„Затова бях много изненадан, когато вратата на килията беше отворена вчера с думите: „Един адвокат е тук, за да ви види“.

Районът Харп, дом на около 5000 души, се намира над Арктическия кръг. Това е „една от най-северните и отдалечени колонии“, каза Иван Жданов, който управлява Антикорупционната фондация на Навални.

Условията там са тежки, със специален режим в зоната на вечната замръзналост и много малък контакт с външния свят, каза още г-н Жданов.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/