in

Мяукащ моряк. За първи път котарак стана част от екипажа на регата край Австралия (ВИДЕО)

Кадър: Vbox7/Новините на NOVA

Регатата е от Сидни до Хобърт, а котаракът на име Оли е първият от вида си, качил се на борда като част от екипаж в състезанието. С това Оли пише история. Собственикът на котарака, който се казва Боб Уилямс, твърди, че двамата не са имали за цел да бъдат първи в тъова начинание.

„Правил съм много луди неща, но това не е едно от тях“, каза г-н Уилямс пред BBC преди състезанието.

Няма правила за състезания, забраняващи животните, а котките имат дълга история в морските пътувания, посочи Круизният яхт клуб на Австралия.

И г-н Уилям, и Оли имат богат опит в морето.

Като пенсиониран офицер от флота, г-н Уилямс е прекарал живота си в кръстосване на океана – включително скорошно околосветско плаване, което е споделил с котешкия си спътник.

Оли, който е на около 10 години, се присъединил към него преди пет години и бързо свикнал.

„Преди страдаше от морска болест и беше малко стресиран, но сега е добре. Той наистина се радва на живота“, казва г-н Уилямс.

Спокойното коте обикновено може да бъде намерено да мяука на заповеди или да дреме по време на работа в кокпита на лодката.

По думите на стопанина му, Оли е много разумен.

Двамата нямат намерение да се съревновават с големите и модерни яхти, но се надяват да достигнат финала в Хобърт преди Нова година.

78-ото издание на прочутата регата се провежда от Сидни в Австралия до Хобърт на остров Тасмания по трасе от 628 морски мили.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/