in

Колко пари трябва да получаваме за извънредния труд по Коледа и Нова година?

Колаж: "Нова Варна"

По закон положеният извънреден труд по празниците, следва да бъде заплащан с процентно увеличение спрямо заплатата. За работа на официални празници се полага минимум двойно възнаграждение

Що се отнася до Коледните и Новогодишните празници, тази година официални празници са 24, 25 и 26 декември, както и 1 януари. Тъй като Бъдни вечер – 24 декември, е в неделя почивен (неприсъствен ден) е и 27 декември – сряда. Работата на неприсъствен ден се заплаща както в почивен – увеличението е със 75%.

За работа на Нова година допълнително са заплаща само 1 януари, който е официален празник.

Когато в празнични дни се полага труд по график при сумирано изчисляване на работното време, той не е извънреден. В тези случаи се заплаща единствено двойна надница за работата на официалните празници.

Ето какво точно пише в чл. 262 от Кодекса на труда, във връзка с заплащането на положения от работниците и служителите извънреден труд:

За положения извънреден труд, освен дължимото по договор, се заплаща и увеличение, което е:

  • 50 на сто – за работа през работните дни;
  • 75 на сто – за работа през почивните дни;
  • 100 на сто – за работа през дните на официалните празници;
  • 50 на сто – за работа при сумирано изчисляване на работното време.

Когато не е уговорено друго, увеличението се изчислява върху трудовото възнаграждение, определено с трудовия договор.

Работещите на ненормиран работен ден не получават допълнително възнаграждение за положения извънреден труд в работни дни. Те ползват допълнителен платен годишен отпуск в размер не по-малко от 5 дни годишно.

За положения от тези работници извънреден труд в почивни дни и дните на официалните празници се заплаща увеличение съответно 75 и 100%.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.