in

Варненската камара на строителите притиска кмета Коцев с въпроси

Снимка: Пресцентър на Община Варна

КСБ Варна отправи писмо, пълно с въпроси, към кмета на Варна Благомир Коцев и председателя на Общинския съвет на Варна Христо Димитров. Ето какво гласи въпросното писмо, подписано от председателя на ОП на КСБ Варна инж. Пенко Стоянов (публикуваме го без редакторка намеса):

„До Кмет на Община Варна

Г-н Благомир Коцев

До Председател Общински Съвет на Община Варна

Г-н Христо Димитров

От ОП на КСБ Варна

Уважаеми Г-н Кмет

Уважаеми Г-н Председател на Общинския Съвет

Обръщаме се към Вас с някои въпроси, свързани с проведените срещи и разговори с Вас, за работа с нашата браншова организация, по проблемите с териториално селищното устройство и строителството и Община Варна.

1. Kora ще бъде учреден Консултативния съвет по Териториално селищно устройство към Кмета на Община Варна?

2. Колко са инфраструктурите проект, които се изпълняват в гр. Варна, ще бъдат ли завършени в договорните срокове, какъв е предвиденият за тях бюджет и кой е определил тяхната приоритетност и включване в инвестиционната програма на гр. Варна?

3. В хода на отстраняване на последствията от бедственото положение обявено от Вас в Община Варна на 10.11.2023 г., от Кризисния щаб бе поискана помощ от ОП на КСБ за анализ на проблема, свързан с ремонта на покрива на СОУ „Димчо Дебелянов“. Направихме срещи с представители на Възложителя, Строителя и Надзорната фирма, изпълнихме и обследване на конструкцията и подмяната ни керемидите. Констатирахме сериозни отклонения от добрата строителна практика и състояние на строежа, създаващо реални опасност за здравето и живота на учениците и гражданите, преминаващи в близост. За тези констатации изпратихме до Вас Становище и видео материал за установените проблеми. Какво предприе Община Варна за преодоляване на откритите проблеми?

4. Кои са проектите, планирани за финансиране от Общини Варна от републиканския и местния бюджет за 2024 г., с какви стойности и как бе определена тяхната приоритетност?

5. С наши писма от 12.12.23 г. се обръщаме към Вас с настояване представител на ОП КСБ Вирна да бъде включен в състава на ЕСУТ и на комисията но конкурса за избор на Главен архитект на Община Варна. Все още нямаме отговор, какво е Вашето становище по тези въпроси.

Дългият застой в развитието на гр. Варна, провокира и активното участие на много наши членове в местните избори. Сега резултатът от нашата активна позиция е налице. Уверяваме Ви, че Варна е жизнено важна кауза за нас. Надяваме се в процеса на съвместната ни работа, да успеем до променим Община Вярна към по-добро и да я направим най-доброто място за живеене в България.

Председател на ОП на КСБ Варна“

инж. Пенко Стоянов

Бившият кмет Иван Портних също даде информация по въпроса: „Подписалият се под писмото председател на варненската камара на строителите Пенко Стоянов е човекът, с чиято сграда показах как с Бузев, заобикаляйки закона, са увеличавали параметрите на застрояване. Сигнал за това подадох в прокуратурата. Неговият началник пък в „Алтернативата“ сега е председател на Общинския съвет. За назначената сега уж временно за Главен архитект г-жа Цекова, също подадох сигнал в прокуратурата – за противозаконно одобряване на ПУП“.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/