in

Много хора празнуват имен ден днес: Почитаме двама велики светци

Кадър: YouTube

Днес е 2 януари. На този ден православната църква почита паметта на Св. Силвестър, папа Римски; Преп. Серафим Саровски Чудотворец (Предпразненство на Богоявление)

Св. Силвестър бил ръкоположен за дякон, а после станал 35-ят папа, който управлявал Римската църква близо 22 години.

Св. Силвестър е един от инициаторите на свикването на Първия вселенски събор в Никея, на който била осъдена ереста на Арий, утвърден Символът на вярата и изработени 20 канона за църковно управление и дисциплина. Св. Силвестър починал в дълбока старост. Светите му мощи почиват в построената от него гробница във Вечния град.

Св. Серафим на 10-годишна възраст започнал усърдно да изучава Свещеното Писание, но заболял тежко. В критичен момент от болестта той видял в съня си света Богородица, която обещала да го излекува, което наистина се случило.

Когато станал пълнолетен, Св. Серафим се замонашил в манастира в Саров. С молитвите си изцелявал болни, а съветите му били спасителни за мнозина. Упокоил се в мир на 2 януари 1833 г.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената: Горан, Горица, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Серафим, Силва, Силвия, Силвана, Силвестър, Серафим

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/