in

Исторически момент за икономиката на България: Какво се случва?

Колаж: "Нова Варна"

Българският икономист Евгений Кънев обяви, че Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ни през 2024 година за първи път ще скочи над 100 милиарда евро. Икономистът посочи, че преди 10 години БВП е бил 40 милиарда, а преди 20 години – 20 милиарда. 

Икономистът Евгений Кънев заяви в ефира на Нова нюз, че ще удържим 2024 г. с 3% дефицит.

„Не бива обаче това да се превръща във фетиш. Планирането на разходите помага за управлението му. Скептичен съм, че ще покрием критерия „инфлация“, но съм оптимист, че ще се направи компромис и ще ни приемат в еврозоната“, заяви икономистът.

По негови думи дефицитът трябва да се контролира, за да можем да влезем в еврозоната.

„Защо трябва да бъдем на балансиран бюджет? Каква е икономическата логика, освен че сме вземали дълг? Има значение само неговият процентен дял от БВП. България за пръв път ще мине 100 млрд. БВП. Откакто започнаха реформите през 1997 г., той е нараснал три пъти. Една от причините за това са кредитите“, коментира още Кънев.

Според него капиталовите разходи трябва да са извършени на 100%, ако не се гони точна цифра на дефицита. „Всяко нещо, което държавата харчи, влиза в БВП“, обясни икономистът.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/