in

Почитаме велика светица: Имен ден празнуват хора с любими имена

Кадър: Youtube/ТЕЛЕВИЗИЯ ШУМЕН

Днес е 12 януари. На този ден християнският свят почита паметта на света великомъченица Татяна. Светицата е почитана както от православни християни, така и от католици. 

Светата мъченица Татяна живяла в Рим в първата половина на III век по времето на император Александър Север. Баща й бил висш сановник в империята.

Татяна млада станала християнка и като дякониса помагала както в богослуженията с четене и пеене, така и в грижите за бедните и болните. Благородният й произход и пламенната ревност, с която тя изпълнявала задълженията си в християнската община на столицата, отредили на Татяна видно място сред християните.

16-годишният Александър Север (205-238 г.), който се възкачил на римския трон, принуждавал Татяна да се отрече от Христа и я подлагам на свирепи изтезания, за да постигне целта си. Въпреки това девойката не се пречупила. Това накарало градоначалника да нареди да избодат очите ѝ и да режат от краката ѝ. Според писанията след всяко мъчение Бог извършвал чудо със своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана.

След поредица жестоки изтезания Татяна била обезглавена през 226 г.

На 12 януари имен ден празнуват – Таня и Татяна, Траяна, Траян.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/