in

Магията на киселото зеле: Диетолог посочи как влияе на холестерола

Снимка: "Нова Варна"

Известен факт е, че една от най-обичаните зимнини у нас, киселото зеле, е изключително богата на витамини. Освен това експерти посочват, че фибрите в него допринасят за правилното функциониране на храносмилателната система и за намаляването на нивото на „лошия“ холестерол.

Според руския диетолог д-р Сюракшина храните с високо съдържание на фибри са едно от най-добрите средства за здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Полиненаситените мастни киселини влияят на метаболизма на мастните киселини в черния дроб и предотвратяват реабсорбцията на жлъчните киселини. Това позволява на киселото зеле да намали количеството на „лошия“ холестерол и да предотврати образуването на атеросклеротични плаки.

Витамин С укрепва съдовите стени, а пробиотиците намаляват риска от развитие на хипертония и исхемична болест на сърцето.

Киселото зеле служи и за укрепване на имунната система. Освен това предотвратява и стареенето на клетките и тъканите.

Внимание: Статията е с информативна цел и не замества посещението при лекар – специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/