in

Георги Костов: Паметникът на граф Игнатиев е върнат. Това е добрата новина за Варна

снимка: Колаж "Нова Варна"

Паметника на граф Николай Игнатиев в центъра на Варна беше възстановен. Припомняме, че бюстът на граф Игнатиев бе изтръгнат. И дни наред се работеше по неговата реставрация. Връщането му вече е факт. 

„Паметника на граф Игнатиев е върнат. Това е добрата новина за Варна от днес. Опорочаването на историята ни и посегателството върху културното наследство, не е начинът.“ Така в петък  общественикът Георги Костов коментира ситуацията в своя профил в социалната мрежа Facebook.

Припомняме, че на 10 януари тази година паметникът стана обект на вандалски акт, вследствие на което бюстът беше съборен от постамента. Това е второ посегателство върху паметника от миналата година досега.

Стана ясно, че по възстановяването му работи скулпторът Венцислав Марков. Той е отстранил нанесените щети – вдлъбване на метала и открита по-късно цепнатина. По преценка на експертите в основата на бюста е монтирана допълнителна метална конструкция, което би затруднило евентуални следващи опити за нанасяне на щети върху художествения обект.

Припомняме, че от неправителствена организация искаха от кмета паметникът да се върне незабавно на мястото му.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/