in

Община Варна твърди, че ще съкращава щата, а в същото време иска пари от бюджета за нови бройки

Снимка: "Нова Варна"

Получава се странно разминаване между твърдения от страна на Община Варна и факти и документи. От една страна Община Варна заявява, че ще намали персонала с 15%, а всъщност от документи става ясно, че само в район Приморски ще увеличи щата с над 25 човека. В тази връзка от Общината искат допълнително 1 милион лева.

Бившият кмет на Варна и настоящ общински съветник Иван Портних съобщи в своя фейсбук профил, че районният кмет на Коцев за район Приморски иска 1 000 000 лв. повече годишно само за нови над 25 щатни бройки.

Портних смята, че именно „затова няма пари за спорт, култура, здравеопазване и т.н.“. Той припомни, че Коцев публично беше обяснил, че ще съкращава щата с 15%.

„Освен новите над 25 щатни бройки, които ще ни струват милион годишно, районният кмет иска и повишение в по-висока длъжност на други около 25 бройки, което отново води до огромно увеличение на фонд заплати“, посочва Портних.

Не закъсня и отговорът на кмета на район Приморски Николай Желязкова, който определи изказването на Портних като „неадекватно“. Ето и цялата му позиция:

„Поредно неадекватно изказване на бившия кмет Портних!

Обществена тайна беше, че поради некадърността си, старата власт оряза парите за ефективно управление и контрол върху извършваните в район „Приморски“ дейности. Вероятно за да може да се облагодетелстват фирмите, за които варненци знаят от години, че са едни и същи изпълнители на обществените поръчки.

Инвестицията в нужната администрация сега ще доведе до десетки милиони спестени на бюджета в бъдеще. Премахването на ненужните разхищения на пари от бюджета осигуряват повече средства за решаването на реалните проблеми на най-големия район на Варна.

Това се постига с упражняване на стриктен контрол във всички аспекти и дейности.

Занемареното управление на района през последните 10 години се дължи именно на недостатъчната финансова мотивация на администрацията, което е довело до дефицит на служители по ключови направления по контрола на почистването и строителството. Резултатът е лошо качество на работа на почистващата фирма и презастрояване на територията на района.

„Как е функционирало това кметство досега“ е резонен въпрос. Странното е, че го задава лидерът на партията, която го е управлявала досега.

С новата организация, въведена от мен, се увеличава капацитета за проверки и драстично подобряване на контрола върху работата на фирмите по почистването, озеленяването и строителните дейности. Увеличаването на заплатите до адекватни нива, което не е правено от години, има за цел, както компенсиране на инфлацията, така и повишаване на мотивацията и ефективността. Парите за увеличаване на бройката на реално работещите служители и възнагражденията им, които са доста под средното за страната, са инвестиция в по-доброто и ефективно управление. Те ще доведат до дългосрочно намаляване и прекратяване на течовете на обществени пари.

А това ще спести пари на бюджета и ще ги пренасочи за реални нужди!“

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/